آیین باور- ۲۴آبان ماه برابر با ۱۴ نوامبر ، روز جهانی دیابت نامگذاری شده است .
دیابت یکى از شایعترین بیمارىهاى مزمنى است که بشر را گرفتار کرده است.در سال ۲۰۰۳ تعداد مبتلایان به بیماری دیابت در سراسر جهان ۱۹۴ میلیون نفر تخمین زده مىشد. پیش بینى مىشود که این رقم تا پایان سال ۲۰۲۵ در نتیجه طولانى شدن عمر مفید افراد، سبک زندگى بىحرکت و غیرفعال و تغییر الگوهاى رژیم غذایى به ۳۳۳ میلیون نفر برسد.۱۴ نوامبر (۲۴آبان ماه) هر سال به نام روز جهانى دیابت خوانده مىشود. هر سال شعار خاصى براى این روز در نظر گرفته مىشود.از سال ۲۰۰۱ مضمون این شعارها به عوارض دیابت اختصاص یافته است.
چهاردهم نوامبر، سالگرد تولد “فردریک بانتینگ” کاشف انسولین، اولین بار در سال ۱۹۹۱با همکاری بنیاد بینالمللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. هدف از نامگذاری چنین روزی افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این پدیده روزافزون است.
برای اعلام تصویب روز جهانی دیابت از سوی سازمان ملل و نیز جهت تأکید بر مبارزه برای پیشگیری از دیابت، استفاده از یک دایره به عنوان نشان «همه با هم برای دیابت»، تصویب شد. دایره یک نمادِ ساده است که به راحتی می توان آن را پذیرفت و استفاده کرد. در تمام ِ فرهنگ ها دایره، نشـانه زندگی و سلامتی است و معنی این نماد نیز این است که فشارهای سخت و شدید، نتیجه مثبت دارد. رنگ آبی، تجسم آسمان است که همه ملت ها را متحد می کند (رنگ پرچم سازمان ملل نیز آبی است). دایره آبی دیابت، نشان اتحاد جهانی برای مبارزه علیه دیابت است!
روز جهانی دیابت ۲۰۱۷
موضوع روز جهانی دیابت در سال ۲۰۱۷ “زنان و دیابت- حق ما برای آینده ی سالم” است. این کمپین اهمیت دسترسی مقرون به صرفه و عادلانه ی همه زنان در معرض خطر دیابت یا مبتلا به دیابت را به داروها و فن آوری های ضروری دیابت، آموزش خودمدیریتی و اطلاعات مورد نیاز برای دستیابی به نتایج مطلوب دیابت و تقویت ظرفیت آنها برای جلوگیری از نوع ۲ دیابت را ترویج خواهد کرد. فدراسیون بین المللی دیابت(IDF) امکانات لازم برای این کمپین را از ماه مه تا سپتامبر به منظور کمک به جامعه ی دیابت و مشارکت گسترده ی سازمانهای برگزار کنندگانWDD برای آمادگی برای روز جهانی دیابت در تاریخ “۱۴ نوامبر” معادل با” ۲۳ آبان” منتشر کرد.
پیامهای کلیدی
همهی زنان مبتلا به دیابت نیاز به دسترسی مقرون به صرفه وعادلانه به مراقبت و آموزش برای مدیریت بهتر دیابت و بهبود نتایج سلامت خود دارند.
حقایق حمایت کننده
· درحال حاضر بیش از ۱۹۹ میلیون زن به دیابت مبتلا هستند که بر اساس برآوردها این رقم تا سال ۲۰۴۰ به ۳۱۳ میلیون نفر افزایش خواهد یافت.
· دو نفر از هر ۵ زن مبتلا به دیابت در سن باروری هستند که این آمار برای جمعیت سراسر جهان معادل ۶۰ میلیون نفر است.
· دیابت نهمین علت مرگ ومیر زنان در سراسر جهان است و سالانه سبب مرگ ۲.۱میلیون زن در جهان میشود.
· احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ تقریبا ده برابر زنان غیر دیابتی است.
· احتمال سقط جنین یا داشتن نوزادی با ناهنجاریهای مادرزادی برای زنان مبتلا به دیابت نوع ۱ بیش از زنان غیر دیابتی است.
آنچه باید انجام شود
· سیستم های بهداشتی، باید توجه کافی به نیازها و اولویتهای خاص زنان داشته باشند.
· همهی زنان مبتلا به دیابت باید به داروهای دیابت و تکنولوژیهای ضروری دسترسی داشته و تحت آموزش برای مدیریت شخصی این بیماری قرار گیرند و اطلاعات مورد نیاز برای دستیابی به نتایج مطلوب دیابت باید در اختیار آنها قرار گیرد.
· همهی زنان مبتلا به دیابت باید به خدمات برنامه ریزی پیش از حاملگی دسترسی داشته باشند تا خطر نتایج نامطلوب در حین بارداری برای آنها کاهش یابد.
· همهی زنان و دختران باید به امکانات لازم برای انجام فعالیت فیزیکی به منظور بهبود نتایج سلامت خود دسترسی داشته باشند.
· زنان باردار نیاز به دسترسی بهتر به غربالگری دیابت، مراقبت و آموزش برای دستیابی به نتایج سلامت مثبت برای خود و کودکشان دارند.
حقایق حمایت کننده
· یک تولد از هر ۷ تولد تحت تأثیر دیابت بارداری قرار میگیرد.
· فدراسیون بین المللی دیابت تخمین زده است که ۲۰.۹ میلیون یا ۱۶.۲درصد از تولدهای زنده در سال ۲۰۱۵ توسط زنانی صورت گرفته است که به نوعی هایپرگلایسمی در دوران بارداری مبتلا بودهاند. تقریباً نیمی از زنانی که دارای سابقهی بارداری بودند در طی ۵ تا ۱۰ سال پس از زایمان به دیابت نوع ۲ مبتلا میشوند .
· نیمی از تمام مواد هایپرگلایسمی (بالا بودن قندخون) در زنان زیر ۳۰ سال رخ میدهد.
· اکثریت قریب به اتفاق موارد هایپرگلایسمی در بارداری در کشورهای کم در آمد و با در آمد متوسط بوده است که دسترسی به مراقبتهای بارداری در این کشورها اغلب محدود است.
چه اقداماتی باید انجام شود
· استراتژیهای پیشگیرانه از دیابت نوع ۲ باید بر سلامت مادران و رفتارهای تغذیهای و دیگر رفتارهای بهداشتی قبل و درطی بارداری وهمچنین تغذیهی نوازد و کودک در اوایل دوران کودکی متمرکز باشد.
· مراقبتهای قبل از زایمان باید بر ارتقای سلامت زنان و تشخیص زود هنگام دیابت و دیابت بارداری متمرکز شود.
· غربالگری برای دیابت و دیابت بارداری باید در سایر مداخلات و خدمات بهداشتی دورهی بارداری و مراقبتهای اولیه نیز وارد شود تا از تشخیص زود هنگام و ارائه ی مراقبت بهتر به زنان و کاهش مرگ ومیر مادران اطمینان حاصل گردد.
· کارکنان مراقبتهای بهداشتی باید برای شناسایی، درمان، مدیریت و پیگیری دیابت در طول بارداری آموزش ببینند.
زنان و دختران عوامل کلیدی در تطابق و پذیرش سبک زندگی سالم هستند که سلامت نسل آینده را تعیین میکند.
حقایق حمایت کننده:
· با داشتن یک شیوهی زندگی سالم میتوان از ۷۰ درصد از موارد ابتلا به دیابت نوع ۲ جلوگیری نمود.
· ۷۰ درصد از مرگ ومیرهای زود رس در میان افراد بالغ عمدتاً به دلیل رفتارهایی است که در دوران نوجوانی آغاز شدهاند.
· زنان به عنوان مادر، تأثیر زیادی بر وضعیت سلامت دراز مدت فرزندان خود دارد.
· تحقیقات نشان داده است هنگامیکه به مادران کنترل بیشتری بر منابع اعطا میشود، آنها این منابع را بیشتر صرف غذا، بهداشت، تغذیه و آموزش کودکان خود میکنند.
· زنان مسئول تغذیه وعادات شیوهی زندگی در خانه هستند بنابراین آنها توانایی پیشگیری از دیابت را از خانواده و فراتر از آن دارند.
چه اقداماتی باید انجام شود
· زنان و دختران باید به آسانی وعادلانه به اطلاعات و منابع برای تقویت ظرفیت خود برای جلوگیری از دیابت نوع ۲ در خانواده هایشان دسترسی داشته باشند و از سلامت خود بهتر مراقبت کنند.
· ترویج فرصتها برای انجام فعالیت فیزیکی برای دختران نوجوان به ویژه در کشورهای در حال توسعه باید از اولویتهای پیشگیری از دیابت باشد.