یادداشت/دکتر مهدی جوهری
عواقب کشمکش والدین طلاق برسرفرزندان
به هر فرد کمتر از 18 سال ( بر اساس ماده یک پیمان نامه ) کودک گفته می شود.

به قلم مهدی جوهری معاون اسبق اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان البرز
دو مسأله اساسی که بعد از طلاق از جانب والدین مورد اختلاف قرار میگیرد، مسأله حضانت و ملاقات با کودک و کم و کیف آن می باشد.
پس از صدور حکم ملاقات توسط دادگاه، یکی از مسائل مورد کشمکش میان والدین، محل ملاقات است. رویه معمول در ملاقات کودکان این بوده که دادگاه به ملاقات در محل کلانتری حوزه اقامتِ کودک حکم میداد. بدیهی است که کلانتریها به واسطه محیط فیزیکی، تردد افراد و طرح پروندههای کیفری و در برخی موارد تحقیق از متهمین، محیطی پُرتنش و آسیبزا به حساب میآیند. از سوی دیگر امکان نظارت موثر و پیشگیرانه در خصوص آسیبهای محتمل در زمان ملاقات میسر نمیباشد.
لذا، معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان البرز طبق تبصره ماده 41 قانون حمایت خانواده و تصریح آن در الزام دستگاه قضایی به تأمین سازوکارهای مناسب با مصالح کودکان جهت مشاوره حضوری و ملاقات با والدین در بهمن ماه 1395 اقدام به راه اندازی مراکز مناسب جهت ملاقات فرزندان طلاق در سطح استان البرز (در محل دادگاههای خانواده) نمود. این اقدام در راستای اجرای برنامه اداره کل فرهنگی و اجتماعی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه و با همکاری ادارات سازمان بهزیستی، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، وزارت بهداشت و درمان و سایر مراکز ذیربط میباشد.
ماده 1174 قانون مدنی، پیرامون نحوه ملاقات کودکی که پدر و مادرش از یکدیگر جدا شدهاند بیان میدارد «... هر یک از ابوین که طفل، تحتِ حضانت او نمیباشد حق ملاقات طفل خود را دارد.» تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزئیات مربوط به آنها در صورت اختلاف با محکمه است.
طبق نظر روانشناسان و متخصصان تعلیم و تربیت، نقش و کارکردهای خانواده میتواند هم در جنبه مثبت آن یعنی ایجاد کانون امنیت و آرامش و هم در جنبه منفی آن، یعنی ایجاد آسیب اجتماعی، بسیار مهم و تأثیرگذار باشد. از جمله چهرههای منفی پدید آمده از درون این نهاد اجتماعی، بروز آسیبی تحت عنوان «طلاق» است. خود این پدیده آثار مخرب دیگری را با خود به همراه دارد که موجب ایجاد ناهنجاریهای اجتماعی بسیاری میشود. در سایه تیره طلاق، شاهد گسستن لطیفترین پیوندهای اجتماعی هستیم. عمیقترین مِهر و محبتهای که در عشق متجلی میگردد، از میان رفته و از سوی طرفین نادیده گرفته میشود. فرزندان طلاق، ناخواسته درگیر تضادهای حاصل از این پدیده شده که نه توان درک آن را دارند و نه تاب کنارآمدن با آن را. متأسفانه برخی از والدین به تعهدات خود مبنی برتهیه مقدمات ملاقات عمل نمیکنند و به ناچار با دخالت نیروی انتظامی ملاقات صورت میپذیرد. در حالی که این اقدام باعث آسیبهای روحی و روانی جدی به کودکان طلاق میگردد. این ملاقاتها و ترس و اضطراب ناشی از آن به جای اینکه موجب آرامش روحی و التیام آلام ناشی از طلاق شود، موجب مشکلات رفتاری، عاطفی، سلامتی و تحصیلی آنها میگردد.
طبق آییننامه اجرایی قانون مذکور، رئیس کل محترم دادگستری استان البرز با صدور دستوراتی در هر حوزه قضایی، محلهایی را با فضای مناسبِ روحیات اطفال با همکاری و استفاده از منابع انسانی سازمانهای ذیربط اختصاص داده است. تعداد کافی مددکار (به ویژه زنان) و در صورت نیاز مأمور نیروی انتظامی نیز جهت تغییر و تحولات کودکان، مشاوره حضوری و نگهداری از فرزندان مراجعین به دادگاههای خانواده همه روزه حتی پنج شنبه و جمعهها در این مراکز حضور دارند.
ثبت مشخصات والدین وجزئیات مربوط به پروندههای آنها و تحلیلهای آماری صورت گرفته درخصوص مراکز مذکور در استان البرز طی بازه زمانی 15/01/1396 لغایت 20/08/1396 نشان میدهد مراجعه والدین به این مراکز با سیر صعودی روبرو بوده که 7/57 درصد از تغییر و تحولات کودکان، مربوط به دختران و 22/42 درصد آن مربوط به پسران میباشد. از این تعداد 77/17 درصد زیر 3 سال، 77/57 درصد بین 3 تا 7 سال، 55/15 درصد 7 تا 9 سال و 88/8 درصد آن بالای 9 سال میباشند. با کمی دقت در آمار مذکور مشهود است بالاترین آمار تغییر و تحولات کودکان مربوط به سنین 3 تا 7 سال بوده که پیچیده¬ترین دوره زندگی و دورهی مهم و طلایی تربیت کودکان به ویژه کودکان طلاق است. این امر نشان دهنده اهمیت و جایگاه ویژه این مراکز و نیاز به تبدیل آنها به محل تربیت و تفریح کودکان میباشد.
حال کودکان طلاق در استان البرز و سایر استانهای کشور به مدد دستگاه قضایی، مدتی است که جهت ملاقات با والدین خود در محیطی آرام و امنتر، از آسیبهای بیشتر در امان میباشند. اما این پایان کار نیست....