جمعه، 07 آذر 1404 - 12:29

پیشگامان رهایی؛

گفت‌وگوی بی‌پرده دانشجویان با مدیرکل صمت البرز

ضرورت خلاقیت و تصمیم‌گیری‌های شجاعانه برای عبور از مشکلات ساختاری صنعت کشور

آیین باور_ همزمان با هفته بسیج، رویداد «پیشگامان رهایی» در دانشگاه خوارزمی به بستری برای گفت‌وگوی صریح و رودرروی دانشجویان بسیجی با دکتر محمد انصاری، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز تبدیل شد؛ نشستی که با طرح پرسش‌های مستقیم و پاسخ‌های شفاف، زمینه‌ای برای بررسی چالش‌های صنعتی و امکان‌های همکاری دانشگاه و صنعت فراهم کرد. در ابتدای این نشست، انصاری با لحنی صریح، ضرورت خلاقیت و تصمیم‌گیری‌های شجاعانه را برای عبور از مشکلات ساختاری صنعت کشور یادآور شد.

قانون شعاع ۱۲۰ کیلومتری؛محدودیت قدیمی، استثناهای تازه

دانشجویان یکی از پرسش‌های اصلی خود را به قانون شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران اختصاص دادند؛ قانونی که مانع ایجاد صنایع جدید در استان‌های اطراف پایتخت است. انصاری توضیح داد این قانون همچنان پابرجاست اما البرز پس از استقلال اداری خود، با پیگیری‌های مستمر توانسته در چارچوب‌هایی مشخص، استثناهایی دریافت کند.

به گفته او، امکان صدور مجوز تنها در داخل شهرک‌های صنعتی قدیمی نظیر سپهر، نظرآباد، بهارستان و ماهدشت وجود دارد و خارج از آنها ایجاد هر نوع صنعت جدید ممنوع است.

او تأکید کرد مدیریت این محدودیت‌ها برای حفظ توازن زیست‌محیطی و کنترل تراکم صنعتی ضرورت دارد.

مصرف آب صنعت؛ ۳ درصد از کل مصرف استان بحران آب محور مهم دیگری از پرسش‌ها بود. انصاری با ارائه آمار دقیق اعلام کرد صنایع البرز تنها ۲۵ تا ۳۰ میلیون مترمکعب در سال مصرف دارند؛ یعنی حدود سه درصد مصرف کل استان.

او منشأ اصلی بحران را در کشاورزی سنتی و پرمصرف دانست.

مدیرکل صمت البرز از رویکردهای جدید صنعت برای مدیریت منابع آب سخن گفت؛ از جمله منع صدور مجوز برای صنایع آب‌بر، استفاده از تصفیه‌خانه‌های فاضلاب، بازچرخانی آب و بهره‌گیری از منابع غیرشرب.

او نمونه‌هایی مانند شهرک صنعتی بهارستان را مثال زد که پساب تصفیه‌شده را برای فضای سبز و مصارف صنعتی استفاده می‌کند.

صنعت خودرو؛ زنجیره‌ای زیر فشار قیمت‌گذاری دستوری

در ادامه، انتقاد دانشجویان از وضعیت قطعه‌سازان مطرح شد. انصاری با تشریح مشکلات این بخش گفت: «قیمت‌گذاری دستوری خون صنعت را خشک کرده است.»

او سه راهکار اساسی ارائه کرد؛ کاهش مالکیت دولتی، حذف قیمت‌گذاری دستوری و تقویت توان رقابتی قطعه‌سازان.

او توضیح داد برخی قطعه‌سازان ایرانی در رتبه‌های برتر جهانی قرار دارند اما سیاست‌های غیررقابتی و فشارهای مالیاتی مانع رشدشان شده است. همچنین به مشکل مالیات بر ارزش افزوده اشاره کرد؛ جایی که خودروسازان آن را نمی‌پردازند اما قطعه‌سازان مجبور به تسلیم آن هستند.

او افزود: «این موضوع از طریق ستاد تسهیل استان در حال پیگیری است.»

نساجی و پوشاک؛ ظرفیت بزرگ اشتغال‌زایی

انصاری در بخش دیگری از سخنان خود به صنعت پوشاک و نساجی پرداخت و گفت: «در البرز حدود ۲۵۰ واحد صنعتی نساجی فعال‌اند که بیش از ۳۰ واحد آنها در حوزه پوشاک فعالیت می‌کنند.»

او شبکه کارگاه‌های کوچک، مزون‌ها و مشاغل خانگی را پشتوانه‌ای مهم برای اشتغال جوانان دانست و گفت طراحی در حوزه پوشاک اسلامی می‌تواند به فرصتی جدی برای ورود نیروهای خلاق تبدیل شود.

این نشست که با حضور گسترده دانشجویان برگزار شد، مجموعه‌ای از پرسش‌های چالشی و پاسخ‌های تحلیلی را دربرگرفت و نشان داد پیوند میان دانشگاه و صنعت می‌تواند به بستری برای شناخت مسائل و ارائه راه‌حل‌های آینده‌نگرانه تبدیل شود.

کدخبر: 3324

تعداد بازدید: 1384