پنجشنبه، 22 تیر 1402 - 12:15

بیانیه میراث استان/دیوار تاریخی امامزاده سلیمان اشتهارد چرا فروریخت؟

مدیرکل میراث البرز: خاکبرداری علی رغم تذکر میراث ادامه یافت

پیمانکار(اوقاف) باید از دستور ناظر عالی میراث‌فرهنگی پیروی می کرد، متأسفانه مرمت علی رغم مکاتبات متعدد بدون ارسال جزئیات اجرای طرح مذکور آغاز شد.

آیین باور -بنای تاریخی (بقعه شازده سلیمان) که در سال 1346 به شماره ثبت 754 در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.، متعلق به سنه هفتم هجری که در دوران صفویه نیز مرمت شده بود و در زلزله بوئین زهرا نیز بار دیگر تخریب شد و تنها بخش هایی از آن برجای ماند. با انجام عملیات مرمت مشارکتی میراث و اوقاف استان به یک فاجعه انجامید و موجب ریزش دیواری شد که چند صد سال زلزله و سیل و حوادث تاریخی و طبیعی را تحمل کرده بود. اینکه کدام یک از دستگاه های مذکور کوتاهی کرده و موجبات این خسارت جبران ناشدنی تاریخی را فراهم کرده تنها با درخواست جوابیه امکان پذیر بود که اداره کل اوقاف پاسخ خود را به هفته آینده موکول کرد و مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری البرز ضمن پاسخ تماس تلفنی آیین باور یک بیانیه عمومی نیز صادر کرد که در زیر می خوانید

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز در مورد ریزش دیواره امامزاده سلیمان (ع) اشتهارد گفت: دستگاه متولی و پیمانکار باید زیر نظر ناظر عالی از سوی میراث‌فرهنگی کار را انجام می‌داد که متأسفانه مرمت علی رغم مکاتبات متعدد بدون ارسال جزئیات اجرای طرح مذکور آغاز می‌شود. 

عملیات خاکبرداری سنگینی در روز تعطیل و بدون حضور ناظر میراث فرهنگی در پای دیوار امامزاده انجام شده و با توجه به وجود حفره غیر مجاز پای دیوار سازه دوام نیاورده و متأسفانه بخشی از دیواره فروریخته است.

«قانون حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی ـ فرهنگی» همه دستگاه‌ها و مراکز و نهاد ها را مکلف می‌کند که بناهای تاریخی که در اختیار دارند را با اعتبارات جاری خود مرمت و حفظ کنند. 

اوقاف هم یکی از دستگاه‌هایی است که باید نسبت به حفظ و مرمت بناهای تاریخی و ثبتی که در اختیار دارد اهتمام داشته باشد و میراث فرهنگی وظیفه نظارت و تعیین چارچوب های حفظ و مرمت را دارد. این امامزاده نیز دارای ارزش بالای تاریخی و فرهنگی و ثبتی است و حفظ و مرمت آن بر عهده مالک است. میراث‌میراث فرهنگی به عنوان ناظر عالی موظف است چارچوب‌های حفظ و مرمت را تذکر دهد و به اوقاف نیز تذکرات لازم در این زمینه داده شده است.

متأسفانه مرمت امامزاده علی رغم مکاتبات متعدد، بدون ارسال جزئیات اجرای طرح مذکور آغاز شد. عملیات خاکبرداری سنگینی در روز تعطیل و بدون حضور ناظر میراث فرهنگی انجام شده و با توجه به وجود حفره غیر مجاز پای دیوار سازه دوام نیاورده و متأسفانه بخشی از دیواره فروریخته است.

ناظر عالی اداره کل به محض اطلاع از خاکبرداری سنگین در محوطه وجود حفره ی پای دیوار تذکر به توقف عملیات می‌دهد اما خاکبرداری ادامه می‌یابد.

اکنون میراث‌فرهنگی تکالیف قانونی را به اوقاف متذکر شده و از آن‌ها می‌خواهیم هر چه سریع‌تر نسبت به بازسازی این امامزاده واجب التعظیم و رفع نگرانی مردم متدین منطقه و استان اقدام کنند و ما نیز به وظایف قانونی خود در این زمینه عمل می‌کنیم.

به گفته او در این مدت جلسات شورای فنی، شورای تأمین و جلسه دادستانی برای رفع هر چه سریعتری این موضوع برگزار شده و میراث‌فرهنگی برای پایش وضعیت اضطراری بنا اقداماتی را انجام داده است.

با توجه به اینکه این اتفاق بدون اطلاع ناظر اداره کل اتفاق افتاده، مصرانه می‌خواهیم از اقدامات مشابه جلوگیری شود در غیر این صورت اقدامات قضایی متناسب انجام می‌شود.

 در انتها آیین باور مایل است به این نکته جدی گوشزد کند که ارج و احترام امامزادگان نه به در و دیوار چراغانی و سنگهای گران که به شان معنوی و رسالت تعلیم شیوه پیامبران و پیام خداونداست. هرچه بنایی کهن تر و ساده تر و معماری آن اصیل‌تر باشد تاثیرگذارتر است و صمیمی تر، چرا اصرار دارید با کوبیدن تاریخ و نوسازی بنای امامزاده ها یک بنای شیک امروزی درست کنید و اصالت آن را از بین ببرید؟ 

کدخبر: 1259

تعداد بازدید: 1891