انجام اولین جراحی تثبیت دَررفتگی مفصل رانی_لگنی در عقاب البرز
اولین جراحی تثبیت دَررفتگی مفصل رانی_لگنی در یک بهله عقاب طلایی بالغ با استفاده از تکنیک جراحی ارتوپدی ( Modified Surgical Open Reduction of Coxofemoral Luxation ) در البرز انجام شد
فردین حکیمی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز گفت: در ابتدای دی ماه سال جاری یک بهله عقاب طلایی مصدوم با علائم ضعف عمومی و عدم تعادل و توانایی در وزنگیری روی پاها، توسط مرکز بازپروری و نقاهتگاه حیاتوحش البرز امداد و درمانهای اولیه برای بهبود حال عمومی این عقاب صورت گرفت. در ادامه و پس از انجام آزمایشات تشخیصی توسط این مرکز از جمله رادیوگرافی؛ آسیب و در رفتگی کامل استخوان ران از مفصل و همینطور تخریب کامل کپسول و لیگامنتهای نگهدارندهی این مفصل تایید شد.
حکیمی افزود: بدینترتیب با توجه به اهمیت گونهی مورد نظر، بالغ بودن و همچنین اهمیت تولیدمثلی این گونه، موضوع جراحی برای برگرداندن شانس زندگی، رهاسازی و اصلاح نقص حرکتی وسیع در این عقاب طلایی مورد مشورت تیم بازپروری و کلینیسین و جراح حیاتوحش "دکتر سعید یزدانینیا" قرار گرفت و سرانجام جراحی مذکور برای اولین عقاب طلایی در مرکز نقاهتگاه و بازپروری حیاتوحش البرز صورت گرفت.
وی ادامه داد: تکنیک بهکار برده شده در این بهله عقاب بالغ و تنومند یکی از دشوارترین تکنیکهای جراحی ارتوپدی برای بازگشت توان حرکتی در پرندگان و بخصوص پرندگان شکاری بوده که طی سالهای گذشته برای چندمین بار در برخی از پرندگان شکاری با وزن کمتر از ۱/۵ کیلوگرم توسط کلینیسین و مشاور طب و امنیتزیستی حیاتوحش نامبرده شده در ادارهکل حفاظت محیطزیست البرز تحت جراحی قرار گرفته و اینبار نیز برای اولین بار در یک بهله عقاب طلایی بالغ با وزن حدود ۴/۵ کیلوگرم اعمال شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست البرز خاطرنشان کرد: به گفتهی جراح مذکور، پیشآگهی و میزان موفقیت در این تکنیک جراحی در دنیا همچنان مورد بحث بوده، اما در حال حاضر این تکنیک به عنوان یکی از موثرترین راهحلهای جراحی برای امکان بازگشت موفقِ برخی پرندگان حیاتوحش به طبیعت میباشد که امروزه در برخی از کشورهای پیشرفته انجام میگیرد. تکنیکهای جراحی سادهتری نیز مانند ( FHO ) برای اصلاح جزئی این آسیب وجود دارد اما متاسفانه درصورت بهکار بردن این روشها، امکان عملکرد طبیعی اندام حرکتی عقاب برای بازگشت به طبیعت و فعالیتهای روزمره در اکثر اوقات وجود ندارد. از طرفی نقص عملکرد دائمی حتی در یک پا از پرندگان شکاری عملا باعث رنج و ناتوانی و در ادامه مرگ تدریجی عقاب خواهد شد. بههمین دلیل سعی شد تا با استفاده از این تکنیک تخصصی و اصلاحشده، بعنوان آخرین راهحل برای بازگشت این عقاب طلایی به طبیعت، شانس دوبارهای به این پرندهی زیبا بدهیم چرا که نگهداری این پرندگان در شرایط اسارت جز در مواردی محدود و یا تحقیقات حیاتوحش جایز نمیباشد.
شایان ذکر است که در سال ۱۳۹۷ نیز، نخستین پیوند پَر و رهاسازیِ موفق در پرندگان شکاری سنگین وزن (عقاب اِستِپی) با همکاری دکتر سعید یزدانی نیا و اداره کل حفاظت محیطزیست البرز رقم خورده است.
مرکز بازپروری و نقاهتگاه حیاتوحش البرز در حال حاضر به یکی از ظرفیتهای قابل توجه برای امداد، بازپروری و رهاسازی گونههای حیاتوحش به زیستگاههای طبیعی مبدل شده که ظرف مدت چند سال از آغاز فعالیت این مرکز، تعداد قابل توجهی از گونههای حیاتوحش بازپروری و با موفقیت در طبیعت رهاسازی شده است.
کدخبر: 518
خبرنگار: فریبا کلاهی