شنبه، 14 شهریور 1405 - 14:11

هشدارها تکرار می‌شوند؛ خروجی کجاست؟

کرج قربانی مدیریت جزیره‌ای؛ زباله‌گردی تا تخریب باغات

اگر قرار است خروجی این جلسات و هشدارها فقط تولید هشدار بعدی باشد، مردم حق دارند بپرسند چه کسی باید برای این وضعیت پاسخگو باشد؟

آیین باور _رئیس کمیسیون محیط زیست و سلامت شورای اسلامی شهر کرج بار دیگر نسبت به پیامدهای مدیریت جزیره‌ای مسائل زیست‌محیطی در البرز هشدار داد؛ هشدارهایی که این بار پسماند، زباله‌گردی، تخریب باغات، قطع درختان کهنسال و آلودگی‌های صنعتی را در یک زنجیره واحد قرار می‌دهد.

مرتضی اعتصامی با تأکید بر اینکه محیط زیست مستقیماً با کیفیت زندگی شهروندان ارتباط دارد، گفت مسائل زیست‌محیطی در مرزهای اداری متوقف نمی‌شوند و استان البرز به دلیل تراکم جمعیت و پیوستگی شهرها، بیش از بسیاری از مناطق دیگر نیازمند مدیریت یکپارچه است.

وی پسماند را نیز صرفاً یک موضوع خدمات شهری ندانست و با تأکید بر نقش فرهنگ و آموزش در این حوزه، گفت تفکیک از مبدأ باید از زمان تولید پسماند و حتی نوع بسته‌بندی محصولات آغاز شود و در ادامه، آموزش خانواده‌ها و مدارس، جمع‌آوری، تفکیک، بازیافت و بازگشت مواد به چرخه مصرف را دربرگیرد.

اعتصامی همچنین بر نقش آموزش و پرورش در اصلاح الگوی رفتاری جامعه تأکید کرد و خواستار اجرای برنامه‌های آموزشی بلندمدت در مدارس شد؛ برنامه‌ای که به گفته او باید در یک بازه پنج تا ۱۰ ساله دنبال شود تا مدیریت صحیح پسماند به رفتار پایدار اجتماعی تبدیل شود.

او در عین حال تأکید کرد که با اقدامات مقطعی، تغییر سطل‌های زباله یا اجرای طرح‌های مناسبتی نمی‌توان مشکل پسماند را حل کرد و برای این موضوع باید راهکاری جامع و بلندمدت با تعیین وظایف همه دستگاه‌ها تدوین شود.

اما مسئله آیین باور یک سؤال ساده است: بعد از هشدار، چه؟

این نخستین بار نیست که از سوی شورای شهر کرج درباره مدیریت پسماند، زباله‌گردی و ضرورت هماهنگی دستگاه‌ها هشدار داده می‌شود.

در خبر پیشین آیین باور نیز، بر اساس اظهارات همین عضو شورا، به این موضوع پرداختیم که زباله‌گردی تنها با جمع‌آوری زباله از سطح شهر حل نمی‌شود و تا زمانی که کل زنجیره، از تولید و جمع‌آوری پسماند تا مراکز خرید و فروش ضایعات و بازیافت، ساماندهی نشود، مسئله پابرجا خواهد ماند.

آن خبر با یک مطالبه مشخص به پایان رسید: طرح جامع مدیریت پسماند کرج که تصویب شده، دقیقاً چه میزان اجرا شده و کدام بخش‌های آن همچنان بر زمین مانده است؟

حالا بار دیگر همان هشدارها تکرار شده است؛ با این تفاوت که دامنه مسئله گسترده‌تر شده و تخریب باغات، قطع درختان کهنسال و آلودگی‌های صنعتی نیز در کنار پسماند و زباله‌گردی قرار گرفته‌اند.

اما شهروندان بیش از هشدار، به خروجی نیاز دارند.

اگر مدیریت جزیره‌ای مشکل است، چه نهادی مسئول ایجاد مدیریت یکپارچه در استان است؟ اگر وظایف دستگاه‌ها مشخص نشده، چه کسی باید آنها را مشخص کند؟ اگر برنامه‌های گذشته اجرا نشده‌اند، مانع کجاست و چه دستگاهی باید درباره آن پاسخ بدهد؟

و مهم‌تر از همه، اگر شورای شهر بارها این مسائل را مطرح کرده است، نتیجه عملی این هشدارها برای شهروندان کرج چیست؟

تداوم یک مسئله پس از هشدارهای متعدد، الزاماً به معنای وجود «دست‌های پشت پرده» نیست؛ اما قطعاً نشانه‌ای است که باید مانع اجرای راهکارها شناسایی و مسئول آن معرفی شود. افکار عمومی حق دارد بداند مشکل از نبود قانون و برنامه است، ضعف اجراست، ناهماهنگی دستگاه‌هاست یا ضعف نظارت.

محیط زیست کرج نمی‌تواند سال‌ها در چرخه «هشدار، جلسه، وعده و هشدار دوباره» باقی بماند.

اگر قرار است آموزش پسماند پنج تا ۱۰ سال زمان ببرد، باید همین امروز آغاز شود؛ اگر قرار است مدیریت یکپارچه استانی شکل بگیرد، باید مسئول، زمان‌بندی و برنامه آن مشخص باشد؛ و اگر طرح‌های موجود اجرا نشده‌اند، باید صریحاً گفته شود چرا و توسط چه نهادی؟

شهروندان کرج دیگر فقط منتظر شنیدن هشدار تازه نیستند؛ آنها منتظر نتیجه‌اند.

کدخبر: 3736

تعداد بازدید: 151