یکشنبه، 24 فروردین 1404 - 22:00

قصه آلوهای آفتاب‌دیده برغان

روایتی از میراثی که با رود و آفتاب جان می‌گیرد.

آیین باور-کارشناس میراث فرهنگی استان البرز، با اشاره به اینکه روستای تاریخی برغان یکی از گنجینه‌های ارزشمند فرهنگ بومی کشورمان به شمار می‌رود، گفت: در گذشته‌ای نه چندان دور، آداب و رسوم، مهارت‌ها و دانش‌های سنتی متعددی در آن رواج داشته است که برخی مانند «شیوه فرآوری آلوی برغان» همچنان با همان اصالت گذشته پابرجا مانده‌اند.

فرزان احمد نژاد اظهار کرد: از جمله این میراث‌های ماندگار، می‌توان به دانش سنتی فرآوری آلو و تهیه بستنی گله در برغان اشاره کرد که به دلیل ویژگی‌های منحصر‌به‌فردشان، توسط اداره‌کل میراث فرهنگی استان البرز به ثبت رسیده‌اند.

احمدنژاد در توضیح فرآیند سنتی خشک‌کردن آلو در این روستا گفت: برداشت آلو از اواسط مرداد آغاز می‌شود و معمولاً ظرف دو هفته، هیچ آلویی بر درخت باقی نمی‌ماند. آلوهای چیده‌شده به محلی به‌نام "باریگاه" منتقل می‌شوند. باریگاه منطقه‌ای با شیب ملایم و در ارتفاعی مناسب میان دو رودخانه سنج و شاهرود است که شرایط اقلیمی ویژه آن، شامل تابش خاص آفتاب و رطوبت ناشی از دو رودخانه، فرآیند خشک‌کردن آلوها را در مدت ۲۵ روز ممکن می‌سازد.

کارشناس میراث فرهنگی البرز افزود: پس از خشک شدن، آلوها آبکشی شده و سپس به مدت یک روز روی پارچه‌هایی از جنس کرباس و در فضای پشت‌بام برای نم‌کشی قرار می‌گیرند و آماده عرضه به بازار می‌شوند.

او همچنین خاطرنشان کرد: این دانش سنتی به صورت سینه‌به‌سینه منتقل شده و ویژگی‌هایی همچون انتخاب دقیق محل باریگاه، محاسبه ارتفاع مناسب از سطح رودخانه‌ها و بهره‌گیری از وزش باد ملایم و شیب متناسب زمین، از مهم‌ترین شاخصه‌های این میراث ناملموس به‌شمار می‌رود.


کدخبر: 2741

تعداد بازدید: 4039