تغذیه سالم یعنی طول عمر
دیابت نوع 2 ، گرسنگی یا اصلاح تغذیه
جداول راهنمای مواد غایی مجاز و میزان مصرف برای کنترل دیابت نوع و پیش دیابت
در دیابت نوع ۲، مصرف برخی میوهها به دلیل شاخص گلیسمی (GI) بالا یا مقدار زیاد قند طبیعی (فروکتوز) باید محدود یا پرهیز شود. در ادامه لیست میوههای ممنوع یا نیازمند مصرف بسیار محدود برای افراد دیابتی را میبینی:
---
میوههای ممنوع یا
بسیار محدود در دیابت
(به دلیل قند زیاد یا افزایش سریع قند خون)
1. موز رسیده
2. انگور (مخصوصاً انگور سیاه و شیرین)
3. انبه
4. خرما
5. انجیر تازه و خشک
6. طالبی و خربزه
7. هندوانه (در حجم بالا)
8. آناناس
9. گیلاس (در حجم زیاد)
10. میوههای خشکشده مثل کشمش، برگه زردآلو، آلو خشک، توت خشک(حتی مقدار کمشان قند زیادی دارد)
سیب (با پوست، کوچک)
گلابی
آلو
توتفرنگی
زغالاخته
بلوبری
گیلاس ترش
پرتقال و نارنگی (در حد یک عدد متوسط)
کیوی
هلو
انار (در مقدار کم)
لیمو ترش و شیرین
---
🍞 غلات و
نانهای ممنوع در دیابت
نان سفید (با آرد تصفیهشده)
برنج سفید
ماکارونی معمولی (نه از نوع کامل)
غلات صبحانهی شیرین شده (مثل کورنفلکس معمولی یا
نسکوییک)
بلغور جو پوستکنده فرآوریشده (غیرکامل)
کراکرها و بیسکوییتهای شور یا شیرین معمولی
سمبوسه یا پیراشکی با خمیر سفید
نان شیرمال، نان فانتزی و نان لواش صنعتی
---
🍟 خوراکیها و
غذاهای ممنوع یا پرخطر
سیبزمینی سرخکرده
فستفودها (پیتزا، همبرگر، ناگت و...)
سوسیس و کالباس (گوشتهای فرآوریشده)
چیپس و پفک
غذاهای سرخشده (کتلت، کوکو، مرغ سوخاری و...)
غذاهای کنسروی با قند یا سدیم بالا (مانند لوبیای
شیرینشده)
خوراکیهای آردی شیرین (کیک، شیرینی، بیسکوییت
صنعتی)
---
🍬 شیرینیجات و
دسرهای ممنوع
شکلات شیری و شکلات سفید
آبنبات، تافی، آدامسهای شیرین معمولی
کیک، کلوچه، رولت و شیرینیهای قنادی
دسرهایی مثل فرنی شیرین، شلهزرد با شکر زیاد،
بستنی معمولی
مربا، مارمالاد، عسل (بجز در مقادیر کنترلشده)
---
🥤 نوشیدنیهای
پرخطر یا ممنوع
نوشابههای معمولی (حتی "لایت" هم در
برخی افراد قند خون را بالا میبرند)
آبمیوههای صنعتی حتی ۱۰۰٪ طبیعی
دوغهای شور و صنعتی
شیر طعمدار (شیر موز، شیر کاکائو...)
قهوههای شیرینشده با خامه یا شربت (مثلاً کاپوچینو
با شکر)
---
🧂 سایر مواردی که
باید محدود شوند
ترشیها و شورهای صنعتی با نمک یا قند بالا
سسهای آماده مثل سس مایونز، سس هزارجزیره، سس
کچاپ شیرین
مارگارین و روغنهای نباتی جامد
کره زیاد یا خامه
جدول غذاهای ممنوع در دیابت و جایگزینهای سالم
|
دسته غذا |
ممنوع / پرخطر |
جایگزین مناسب
برای دیابت |
|
نان و غلات |
نان سفید، نان لواش صنعتی، شیرمال |
نان جو کامل، نان سنگک سبوسدار، نان چاودار |
|
برنج |
برنج سفید |
برنج قهوهای، برنج باسماتی در مقدار کم، کینوا،
جو دوسر |
|
ماکارونی |
ماکارونی سفید |
ماکارونی سبوسدار، ماکارونی از آرد نخود یا
عدس |
|
صبحانه |
کورنفلکس شیرین، نان و مربا |
جو دوسر + دارچین، تخممرغ، آووکادو + نان جو |
|
سیبزمینی |
سیبزمینی سرخکرده |
سیبزمینی پخته در مقدار کم، کدو حلوایی پخته |
|
شیرینیجات |
کیک، کلوچه، بیسکوییت شیرین، شیرینی قنادی |
خرما (۱ عدد)، شکلات تلخ بالای ۸۵٪، کلوچه رژیمی خانگی |
|
نوشیدنی |
نوشابه، آبمیوه صنعتی، دوغ شور |
آب، دمنوش، چای سبز، آب سبزیجات، دوغ کمنمک
بدون گاز |
|
گوشت |
سوسیس، کالباس، فستفود، گوشت سرخشده |
مرغ بدون پوست، ماهی، گوشت گوساله کمچرب، تنوری
یا بخارپز |
|
لبنیات |
شیر طعمدار، خامه، بستنی معمولی |
ماست یونانی بدون قند، شیر کمچرب، دوغ خانگی
کمنمک |
|
چاشنی |
سس مایونز، سس هزارجزیره، ترشی شیرین |
روغن زیتون، لیمو، سرکه سیب، زردچوبه، سیر
تازه، سبزیجات معطر |
|
تنقلات |
چیپس، پفک، تخمه شور |
مغزهای خام (بادام، گردو)، ذرت بو داده بدون
روغن، میوه خشک بدون شکر |
جدول میوههای آزاد در دیابت نوع ۲
|
میوه های آزاد |
وضعیت |
میزان مجاز تقریبی |
نکات |
|
خیار |
آزاد |
بدون محدودیت |
قند بسیار پایین |
|
گوجهفرنگی |
آزاد |
۲–۳ عدد متوسط |
آنتیاکسیدان بالا |
|
لیمو، آبلیمو |
آزاد |
--- |
قند ندارد، مفید |
|
آووکادو |
نصف تا ۱ عدد |
قند پایین، چربی سالم |
|
|
زغالاخته تازه |
۱/۲ لیوان |
---- |
آنتیاکسیدان و ضدالتهاب |
جدول میوه های نیمه آزاد و مصرف با
محدودیت
|
میوه |
وضعیت |
میزان مجاز تقریبی |
نکات |
|
سیب |
محدود |
۱ عدد کوچک |
با پوست بهتر است |
|
پرتقال |
محدود |
۱ عدد کوچک |
از آبپرتقال پرهیز شود |
|
شلیل |
محدود |
۱ عدد کوچک |
با چند بادام مصرف شود |
|
هلو |
محدود |
۱ عدد کوچک |
شاخص گلیسمی متوسط |
|
انار |
محدود |
نصف لیوان دانه |
قند طبیعی ولی زیاد |
|
گلابی |
محدود |
۱ عدد کوچک |
فیبر خوبی دارد |
|
توتفرنگی |
محدود |
۴ تا ۶ عدد متوسط |
کمقند
اما نه آزاد |
جدول میوه های کاملا ممنوعه
|
میوه |
وضعیت |
چرا ممنوع؟ |
|
موز |
زیاد قند دارد |
قند بالا، GI ~۶۰–۷۰ |
|
انگور |
بسیار پرقند |
حتی چند دانه قند خون را بالا میبرد |
|
انجیر تازه یا
خشک |
قند خیلی زیاد |
در هر عدد حدود ۸–۱۰ گرم قند |
|
خربزه و طالبی |
GI بالا |
سریع جذب میشوند |
|
آناناس |
قند بالا، GI
~۶۶ |
فقط مقدار خیلی کم مجاز است |
|
هندوانه |
شاخص گلیسمی بالا |
سریع قند خون را بالا میبرد |
|
کشمش و میوه خشک شیرینشده |
قند بسیار بالا |
هر قاشق ~۱۵ گرم قند |
📌 یادآوری مهم:
همیشه میوه را با فاصله از وعده اصلی بخور
خوردن میوه همراه فیبر (مثل بادام) یا پروتئین
(مثل ماست ساده) کمک میکنه قند خون ناگهانی بالا نره
کدخبر: 3011
تعداد بازدید: 3600